Vragen of advies? Bel: 0571 27 17 53
Vandaag zijn wij open van 10:00 tot 12:00

Geschiedenis

Geschiedenis van Pijnappel aanhangwagens van oprichting tot op de dag van vandaag. Hoogtepunten waar we trots op zijn

1922- Ontstaan Pijnappel aanhangwagens

1922- Ontstaan Pijnappel aanhangwagens

Bakker Johannes Jozefus (Jan) Pijnappel (1891-1949) bakt zijn dagelijkse broodjes bij de molen in Wilp, waar zijn broer...

1922- Ontstaan Pijnappel aanhangwagens

Bakker Johannes Jozefus (Jan) Pijnappel (1891-1949) bakt zijn dagelijkse broodjes bij de molen in Wilp, waar zijn broer Hendrik de molenaar is. Jan trouwt met Rika Maria Kruitbosch en in een tijd waarin de kerk nog een belangrijke plaats inneemt, togen ze ’s zondags keurig naar de kerk. Ware het niet dat Rika slecht ter been is. Door braaf het spaargeld opzij te leggen kan het stel een brik kopen en dat maakt de zondagse kerkgang een stuk gerieflijker. Het duurt niet lang eer een andere kerkganger geld biedt op het rijtuig, en bakker Jan kan in één klap verdienen waar hij normaal gesproken een maand voor moet werken. En zo begint aanvankelijk naast de bakkerij in Wilp de rijtuighandel. In 1928 vindt Jan een heuse showroom in Twello, achter café Lensen, vlak bij de kerk. Maar een donkere wolk drijft over als Rika een jaar later overlijdt, acht maanden na de geboorte van hun jongste kind. Jan gaat echter door met zijn handel, inmiddels aan de Dominee-straat in Twello.

In 1938 brengt Jan Pijnappel een ‘landbouwtuigpaard’ met de naam Lowie uit op concoursen. In het enkelspan en in het tweespan met King, het paard van plaatsgenoot H. Diekman. Diekman rijdt het span. Ze gaan naar concoursen in Gorssel en Lochem, vooral in de buurt dus, en het blijft bij eervolle vermeldingen en een enkele overwinning. Dat laatste vooral bij gebrek aan concurrentie: het Algemeen Handelsblad beschrijft het span als ‘matig’. Daar blijft het bij wat de tuigpaardcarrière betreft. In de handel gaat het echter nog altijd voor de wind. Pijnappel bouwt in de nadagen van het rijtuigtijdperk snel naam op en koopt-verkoopt talloze rijtuigen die in de jaren ’30 uit de koetshuizen van de kastelen en van opgedoekte stalhouderijen komen. Onder die rijtuigen zaten hele serieuze, zoals een grote jachtbreak van Hydepark in Doorn. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de handel plat komt te liggen.